Ventilation
Ventilationssystemet i bostaden fungerar i princip så att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum, wc och kök. Ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon i sov- och vardagsrum.
Mindre luftomsättning vid vinterkyla
Ventilationssystemet är utrustat med utetemperaturreglering. Det innebär att luftomsättningen minskar något om det är kallt ute, vilket också minskar risken för kalldrag vid tilluftsdonen under fönstren.
Eftersom luftflödet även reduceras i spiskåpan kan en något minskad utsugningsförmåga eventuellt märkas vid matlagning då det är mycket kallt ute.
Renande filter
Tilluftsdonen, som är placerade bakom radiatorerna, är utrustade med ett löstagbart filter vilket bör bytas varje år. Utbytesfiltren anskaffas och delas ut genom föreningens försorg.
Matlagning och vädring
Vid matlagning kan frånluftsflödet i köket ökas genom att "timern” på spiskåpan vrids upp till önskat tidsintervall. Fettfiltret i spiskåpan måste rengöras med jämna mellanrum för att luftflödet inte ska försämras.
Kondens på energifönster
Fönster med god isoleringsförmåga (lågt Up-värde) kan efter klara nätter få kondens på ytterrutans utsida. Orsaken är att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften, på samma sätt som framrutan på en bil kan få rimfrost. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och bara uppträda under tidiga morgontimmar, framförallt under senhösten. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstret, utan visar snarare att det fungerar. Kondensen brukar försvinna så snart uteluften blir varmare.